![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Adresa de email: istvan.urak@milvus.ro
Home page: www.araneae.uv.ro
Păianjenii (araneele) sunt artropode carnivore terestre cu unele forme adaptate în mod secundar la viața acvatică. Corpu1 lor este alcătuit din prosoma (cefalotorace) și opisthosoma (abdomen), reunite printr-un peduncul îngust (pedicel).
Prosoma rezultă din sudarea regiunii cefalice cu regiunea toracică. Partea dorsala este acoperită de un scut chitinizat (carapacea), iar partea ventrala de o placă chitinizată cu contur oval (sternul). Pe partea cefalică (pars cephalica) se află aria oculară, chelicerele și pedipalpii, iar pe partea toracică (pars thoracica) sunt cele patru perechi de picioare ambulatoare.
Ochii araneidelor sunt ochi simpli (oceli), alcătuiți dintr-o parte dioptrică și o parte receptoare. Numărul lor la majoritatea speciilor este 8 sau 6. Distribuția și mărimea lor variază, având o însemnată importanță taxonomică.
Chelicerele, prima pereche de apendice, sunt inserate în partea anterioara a regiunii cefalice, înaintea orificiului bucal. Sunt formate dintr-un articol bazal (tija) și un articol distal (gheara). În repaus gheara se pliază intr-un șanț apical al tijei, ale cărui margini (anterioară și posterioară) sunt prevăzute cu dinți (denticuli).
Palpii (pedipalpii), a doua pereche de apendice, sunt alcătuiți din 6 articole: coxa, trohanter, femur, patela, tibie și tars (lipsește metatarsul). Marginea internă a coxei palpului este dilatată, constituind lama maxilară (maxilla). Maxilele împreună cu piesa labială sudata de stern și labrum formează aparatul bucal al păianjeniloi. La femele, palpii nu prezintă diferențieri particulare, în timp ce la masculi sunt profund modificați, devenind organe copulatoare. Cunoașterea morfologiei organului copulator oferă caracterul taxonomic diferențial cel mai important la exemplarii masculi.
Picioarele, apendicele ambulatoare, în număr de 4 perechi, sunt formate din 7 articole: coxa, trohanter, femur, patela, tibie, metatars și tars. Partea distală a tarsului poate fi prevăzută cu 2 sau 3 gheare.
Opistosoma (la speciile din România) nu este segmentată. Pe partea sa ventrală și anterioară se găsește orificiul genital (atât la masculi cât și la femele). La femele, cu excepția unor familii, găsim și o structura chitinizată (epigena), care acoperă spermatecile. Epigena și vulva - partea intenă chitinizată a organului genital feminin - au forme și ornamente specifice, care diferă de la o specie la alta și sunt cele mai importante și sigure chei de determinare a speciilor la exemplarele feminine. Tot pe partea ventrală a abdomenului se află orificiile organelor respiratorii (stigmele), care pot fi plămâni (filotrahee) și trahee. La extremitatea abdomenului se găsesc 3 (sau foarte rar 2) perechi de filiere, care totdeauna se situează înaintea orificiului anal. Reprezentanții unor familii de aranee ( Eresidae, Amaurobidae, Dictynidae etc.) în fața primei perechi de filiere au o adâncitură transversală, uneori împârțită în două, care se numește cribel. Aceste specii ( Cribellatae) au o farmațiune specifică pe metatarsul ultimei perechi de picioare, denumită calamistru, care este alcătuită dintr-un șir sau două de peri speciali, care la femele este de obicei mai dezvoltată decât la masculi.
Organizația internă a araneelor prezintă de asemenea câteva particularități mai importante.
Aparatului lor digestiv s-a adaptat la consumarea alimentelor lichide. Digestia începe în afara corpului, în atriul prebucal, unde prada este stropită cu secreția unor glande digestive și malaxată cu ajutorul chelicerelor. De aici în orificiul bucal ajung numai alimentele lichefiate și predigerate, datorită acțiunii sucurilor digestive, și filtrate apoi printre perii lamelor maxilare. Din stomacul sugatăr (gușa) alimentele sunt pompate mai departe în diverticulele hepatice din prosoma și opistosoma unde se termină digestia extracelular și apoi intracelular.
Aparatul respirator este reprezentat de 2 plămâni, care se deschid prin 2 stigme, de o parte și de alta a orificiului genital și de trahei, cu stigma situată în general înaintea filierelor. La unele specii lipsesc traheile și au 4 plămâni.
Aparatul circular este bine dezvoltat, cu inima situată în partea dorsală a opistosomei, uneori fiind vizibilă, datorită transparenței tegumentului (dunga cardiacă).
Aparatul excretor este reprezentat prin glande coxale, tuburile lui Malphigi, nefrocite și alte căi dintre care interesant de menționat sunt celulele cu guanină. Ele sunt situate la suprafața unor diverticule intestinale, sub tegumentul de pe partea dorsală opistosomei. Celulele încărcate cu cristale de guanină sunt albe și vizibile prin tegumentul subțire, contribuind astfel la desenele din partea dorsală a opistosomei (ex. crucea păianjenului cu cruce ( Araneus diadematus )).
Specifice pentru aranee sunt glandele sericigene. Pânză de păianjen, produsul acestor glande, poate fi folosită la prinderea prăzii (alcătuită de cele mai multe ori din artropode), deplasare (balonare), înmagazinarea oxigenului, învelirea locuinței, protejarea coconului etc.
Toți păianjenii, cu excepția speciilor din familia Uloboridae, au glande veninoase, care produc material veninos. Ele se situează în piesa bazală a chelicerelor și în partea anterioară a prosomei. Glandele se deschid prin intermediul unui canal, care străbate chelicerele, într-un mic orificiu, aproape de vârful ghearei. Foarte puține specii din țară pot fi periculoase pentru om, dar și ele produc în general numai dureri momentane. La majoritatea speciilor chelicera nu este destul de puternică și lungă, pentru a putea străpunge pielea omului, ori calitatea sau cantitatea veninului nu este suficientă pentru a prezenta un pericol pentru om.
Cele mai importante organe de simț a araneelor sunt ochii, organele liriforme (chemoreceptoare) și perii sensitivi (trihobotrii), responsabili pentru sensibilitatea tactilă, de obicei mai lungi decât perii obișnuiți, au culoarea galbenă și o poziție erectă.
Sistemul nervos este centralizat. Toți ganglionii caternari formează o singură masă subesofagiană. De la această masă pleacă neuroni la toate organele corpului, în afară de ochi, care au legătură directă cu protocerebronul.
În prezent în întreaga lume se cunosc în jur de 34000 specii, clasificate în aproximativ 100 de familii. În România trăiesc peste 900 de specii, care fac parte din 34 de familii.
Determinarea păianjenilor este destul de dificilă. Culorile și desenele pot fi foarte variate la unele specii, sau foarte asemănătoare la specii diferite, iar alcoolul de 70 o , în care sunt conservate de obicei araneele, decolorează după un anumită perioadă de timp animalele. Structura organelor genitale oferă cele mai sigure chei de determinare, însă studierea lor necesită de foarte multe ori executarea unor preparate genitale și determinarea separată a masculilor și a femelelor.
În determinatorul care urmează am selectat acele specii mai comune sau mai interesante, care pot fii recunoscute mai ușor după formă, desenele caracteristice a animalului viu sau proaspăt colectat, poziția și mărimea ochilor, lungimea picioarelor și alte caractere morfologice externe evidente.